Гімн БДЮТ "Дивоцвіт":


Email FB YT Фото
Головна сторінка Новини Моніторинг якості освіти Розклад роботи гуртків Національно-патріотичне виховання  Фінансова діяльність ОБЖД Стоп-булінг

Інші навчальні заклади м. Бориспіль

Архів новин БДЮТ

« Повернутися до змісту архіву новин

02.04.2019

Участь у дискусійнїй панелі «Екологічна проблема міст. Сміття: дбаємо про майбутнє»

Методист Будинку дитячої та юнацької та юнацької творчості «Дивоцвіт» Бориспільської міської ради Київської області стала учасником дискусійної панелі «Екологічна проблема міст. Сміття: дбаємо про майбутнє». Під час дискусійної панелі експерт Команди підтримки реформи Мінприроди Світлана Сушко зазначила, що єдиного механізму вирішення питання управління відходами ще досі в Україні, на жаль, немає, тому дуже потрібні усвідомлення відповідальності за те, що продукуємо та ініціативність! Також були підняті питання про необхідність підвищення рівня екологічної свідомості молоді та наведені можливі та реальні приклади впровадження системи сортування сміття у закладах освіти.

Представники громадських організацій міст України зазначили, що частина навчальних закладів уже почали заробляти на вторинній сировині, а разом з позитивними прикладами учнів - підвищувати свою екологічну компетенцію. А також наголосили на важливості виховання культури відношення до відходів кожної родини, а не бездумного збільшення площі полігонів.

Маємо позитивний досвід впровадження системи сортування сміття і в нашому місті Бориспіль. У 2018 році Бориспільська загальноосвітня школа I-III ст. №3 здобула перемогу в екологічному проекті "Zero Waste School" або ж "Світ без відходів". На базі закладу вже існує проект "Clean School", встановлено контейнери для пластику, паперу та батарейок, на постійній основі діє акція "День без сміття". Учасники проекту проводять зі школярами бесіди та тренінги щодо правильного сортування сміття, адже це не тільки дозволяє формувати екологічну свідомість, а й заробляти на цьому для потреб як школи, так і громади.

Маємо знати і приєднуватися до активних та небайдужих еколого- просвітницьких організацій та проектів, які впроваджують сучасні системи поводження з відходами у закладах освіти. Серед них:

  1. Громадська організація “Всеукраїнський молодіжний рух” ЛЕЦ ДУ ІТ ЮКРЕЙН” (NGO Let’s do it, Ukraine), що є частиною міжнародного руху Let’s Do It! World, який об’єднав країни та учасників для того, щоб піклуватися про екологію та чистоту нашої планети. https://letsdoitukraine.org/.
  2. Українська громадська організація «Україна без сміття», яка спрямована на впровадження культури сортування побутових відходів в Україні та поширення ідей соціального підприємництва у цій галузі http://nowaste.com.ua/.
  3. Проект Zero Waste School, який навчає школярів та вчителів через неформальне навчання впровадити культуру сортування відходів у своїй школі, громаді, а згодом і у світі. klitschkofoundation.org/projects/education/zero-waste-school/.
  4. Компола (скор. від «КОМПост» + «шкОЛА») — спільний екологічний проект міністерств екології та природних ресурсів і освіти та науки України з компостування відходів шкільних їдалень, направлений на підвищення рівня екологічної освіти та залучення молоді до практичних навичок сталого розвитку та споживання http://gofunded.org/campaigns/kompola/.

Для швидкої та ефективної організації роздільного збору сміття БДЮТ «Дивоцвіт» планує робити все можливе, щоб разом з активними лідерами учнівського самоврядування запровадити системи сортування сміття у бориспільських школах міста Бориспіль.